Kinderbekkenfysiotherapie

Ook kinderen kunnen klachten hebben van niet goed functionerende bekkenbodem spieren. Deze spierlaag zit aan de onderkant van het bekken en zorgt ervoor dat de organen in de onderbuik worden gedragen en dat de urinebuis (plasgaatje) en anus (poepgaatje) kan openen en sluiten. Als deze bekkenbodemspieren te gespannen zijn of niet op de goede of op het juiste moment aanspannen of ontspannen, dan kunnen er klachten ontstaan:

  • Urine- en/of ontlasting verlies
  • Onrustige blaas, heel vaak plassen
  • Verstopping in de darmen( obstipatie)
  • Blaasontstekingen
  • Angst om te plassen of te poepen
  • Bedplassen
  • Problemen op het gebied van seksualiteit( bij oudere kinderen/ jong volwassenen)

Deze klachten kunnen van grote invloed zijn op het leven van uw kind en gezin. Vaak is er wel een manier om de problemen op te lossen of te verminderen en zijn verschillende behandelingen mogelijk. Veelal is er overleg en samenwerking met de kinderarts (uro-gynaecoloog) plas- en poeppoli en huisarts om uw kind optimaal te begeleiden

De afgelopen maanden heb ik een jongen van 8 begeleid welke pijn heeft bij plassen.
Door een aangeboren afwijking in de plasbuis heeft hij  verschillende operaties gehad en zou het plassen moeten gaan zoals bij iedereen. We zijn samen aan de slag gegaan met oefeningen en het aanleren van goed toiletgedrag en meer  drinken. Samen met een plaslijst bijhouden en leuke spelletjes en oefeningen werd het meer drinken steeds makkelijker en namen de pijnklachten bij plassen af.  Ook het verlies van plas op school werd minder.  En heeft hij zelfs ’s nachts bijna geen plasongelukjes meer.

En de jongen zelf is super trots! Logeren en met de scouting op kamp is nu geen probleem.
Voor de ouders een verademing , hij regelt het nu zelf – geen strijd meer binnen het gezin!